glava
Zgodovina Selške doline se je začela pisati leta 973, ko so brižinski škofje dobili v dar ozemlje ob Selški Sori, ki je nadaljnjih 830 let predstavljalo del sklenjenega loškega gospostva. Naključne arheološke najdbe pričajo o naselitvi nekaterih krajev v Selški dolini že davno pred prihodom brižinskih škofov, ki so začeli z načrtno poselitvijo ozemlja.
Kolonizacija hribovitega dela Selške doline je bila končana sredi 14. stoletja, ko je nenaseljeno ostalo dno doline na območju današnjih Železnikov. Zadostna količina železove rude v okolici, obsežni gozdovi in vodna sila so bili razlogi in obenem pogoji za razvoj železarske dejavnosti v Selški dolini. Ob Sori je sredi 14. stoletja zraslo gospodarsko središče doline – ŽELEZNIKI.
Več kot pol tisočletja (1348–1902) so v okolici Železnikov kopali železovo rudo, jo talili v plavžih, v fužinah predelovali surovo železo v kovno in v kovačnicah kovali končne izdelke. Glavni izvozni kovaški izdelek so bili žeblji, ki so jih fužinarji, naložene v sode, prodajali trgovcem v večjih pristaniščih ob Jadranskem morju.
Zaradi pomanjkanja železove rude, izčrpanosti zalog lesa in predvsem nekonkurenčnosti na trgu je v začetku 20. stoletja železarstvo v Železnikih zamrlo. Delavci v železarskih obratih in podeželski obrtniki so ostali brez dela. Veliko jih je za zaslužkom odšlo na tuje. Šele moderna industrija, osnovana po 2. svetovni vojni na temeljih železarske in lesne obrti, je ljudem v Železnikih znova prinesla delovna mesta. Danes imajo v Občini Železniki sedež uspešna proizvodna podjetja.
Klekljanje, izdelovanje čipk s klekeljni, je v Železnike prišlo iz Idrije leta 1881. Znanje prepletanja tankih lanenih ali bombažnih niti v nežne čipke se je hitro razširilo med dekleti. Leta 1902 je plavž v Železnikih dokončno ugasnil.
Socialna stiska je v klekljanje prisilila vse, ki so ostali v obubožanem kraju: odrasle ženske in moške, dekleta in otroke. Kot so nekdaj kovači v svet prodajali kovane izdelke, tako so v prvi polovici 20. stoletja klekljarice in klekljarji prodajali svoje čipke. Več desetletij je prodaja čipk mnogim družinam predstavljala edini vir zaslužka. Leta 1907 je bila v Železnikih ustanovljena čipkarska šola. Danes deluje na Osnovni šoli Železniki, kjer se učenke in učenci učijo najzahtevnejših klekljarskih tehnik.
Čipke so v Železnikih pomemben del kulturne dediščine, Železniki pa eden pomembnejših centrov klekljane čipke v Sloveniji.
Pestrost narave krajev pod Ratitovcem ponuja različne možnosti preživljanja prostega časa. Obsežni gozdovi obljubljajo mir in dajejo zavetje svojim prebivalcem. Razigrani potoki na svoji poti do Selške Sore oblikujejo skrivnostne tolmune, brzice in slapove, ki popotnika presenetijo s svojo mogočnostjo in lepoto. Označene pohodne in kolesarske poti vodijo mimo planin do vrhov vzpetin, od koder se odpirajo čudoviti panoramski pogledi na okolico. S snegom bogate zime vabijo na lepo urejena smučišča in tekaške proge.
Ta predalpski delček Slovenije vam ponuja sveža jutra v neokrnjeni naravi, kulinarične užitke, edinstveno kulturno ter tehniško dediščino, raznovrstna športna doživetja in prijazne sprejeme domačinov.
Tekst in slike: Javni zavod Ratitovec

POZDRAVNI NAGOVOR

Mag. Anton Luznar, župan občine Železniki

Spoštovani tekači, organizatorji, prostovoljci, navijači!
Vesel sem, da v letu 2023 v Železnikih lahko pozdravim udeležence 27. teka na Ratitovec. Mesto Železniki je središče občine z bogato železarsko in čipkarsko tradicijo, to vsako leto pokažemo na čipkarskih dnevih. Poleg tega dogodka naša dolina večino obiskovalcev privlači s spominsko prireditvijo z rekreativnimi pohodi v Dražgoše, z Dnevi teric, ki režejo lan v Davči, in s Plodovi jeseni v vasi Ivana Groharja v Sorici. V občini imamo kar nekaj uspešnih podjetij.
Pozimi lahko obiščete bližnja smučišča: Rudno, Soriško planino in Cerkno. Uživate lahko tudi v plavalnem bazenu ali v različnih športno rekreacijskih objektih. Veliko pohodniških in kolesarskih poti po prelepih gozdnih poteh pripelje na gorske vrhove, ki ponujajo spektakularen pogled na okolico. Najvišja gora je Ratitovec, visoka 1666 metrov, kjer bo tudi cilj tega tekmovanja.
Naša občina podpira različne športe, vključno z gorskimi teki, ki so izredno zahtevna športna dejavnost. Šport pozitivno vpliva na človekov fizični in duševni razvoj ter ohranja zdrav način življenja in vitalnost. Prav tako prispeva k sožitju, omogoča in spodbuja prijateljstva in predstavlja pomembno zvezo med državami in narodi.
Rad bi se zahvalil organizatorjem prireditve in prostovoljcem za njihovo delo. Izražam toplo dobrodošlico vsem, tako tekmovalcem kot obiskovalcem, in jim želim prijetno bivanje in nastanitev v naših krajih.
Vso srečo in tekmujte dobro!

PREDSTAVITEV

Organizator:
Kraj:
Datum:
ATLETSKO DRUŠTVO ŽELEZNIKI
Železniki – Ratitovec
1. junij 2024

TEHNIČNO-INFORMACIJSKI CENTER (TIC)

Tehnično-informacijski center bo deloval na prireditvenem prostoru v športnem parku Dašnica ob športni dvorani Železniki, Otoki 9 a, 4228 Železniki.
V primeru slabega vremena pa v športni dvorani.
Odprt bo:
1. junija 2024
7.00–18.00

PREVOZ OPREME IN TEKMOVALCEV

Organizator bo poskrbel za prevoz nujne opreme tekmovalcev na cilj tekmovanja.
Udeleženci PANORAMSKEGA TEKA (štart Prtovč), bodo v štartnem paketu prejeli dve plastični vrečki za oddajo nujne osebne opreme. V zeleno vrečko dajte opremo, ki bo prepeljana na cilj teka na Ratitovcu. Vrečko oddajte pred svojim odhodom na štart, najkasneje do 8.30, v označena vozila, ki bodo stacionirana pri športni dvorani Železniki, (ob TIC-u). Dvignete jo v ciljnem prostoru s svojo štartno številko. Če oprema ne bo oddana pravočasno, ne moremo zagotoviti, da vam bo oprema ob vašem prihodu na cilj na razpolago.
V modro vrečko boste oddali osebno opremo na štartu na Prtovču. Oddaste jo na označeno mesto v neposredni bližini štarta. Dvignete jo v TIC Železniki s svojo štartno številko.
Udeleženci teka RATITOVEC KLASIK bodo v štartnem paketu prejeli zeleno plastično vrečko za prevoz nujne osebne opreme na cilj na Ratitovcu. Vrečko oddajte pred svojim odhodom na štart, najkasneje do 8.30, v označena vozila, ki bodo stacionirana pred športno dvorano Železniki, (ob TIC-u). Dvignete jo v ciljnem prostoru s svojo štartno številko.
Če oprema ne bo oddana pravočasno, ne moremo zagotoviti, da vam bo oprema ob vašem prihodu na cilj na razpolago.
V vrečkah ne puščajte osebnih stvari, kot so denar, telefon, osebni dokumenti … Organizator ne prevzema nobene odgovornosti v primeru izgube ali kraje osebnih stvari pred, med in po tekmovanju!

Organizator bo za vse tekmovalce PANORAMSKEGA teka zagotovil brezplačen prevoz na štart teka na Prtovču. Odhod avtobusa bo izpred športne dvorane Železniki ob 8:35.
Prav tako bo organiziran brezplačen prevoz za vse udeležence teka RATITOVEC KLASIK in RATITOVEC PANORAMSKI po tekmovanju s Prtovča nazaj v Železnike. S cilja teka se do Prtovča odpravite peš po poti, po kateri poteka tekmovalna proga teka RATITOVEC KLASIK (približno 35 min.). Pri tem pazite, da ne boste ovirali tekačev, ki še tekmujejo.
Prevoz bo organiziran med 11.30 in 12.30.
OPOZORILO: vstop v avtobus je možen le s štartno številko!
Prosimo za razumevanje, če bo potrebno nekoliko počakati na prihod avtobusa. Avtobus odpelje, ko je poln!

OGREVANJE

Ogrevanje je možno na lokalnih cestah v bližini štarta.
Opozorilo: Ceste bodo za promet zaprte le v času štarta posamezne kategorije, zato bodite med ogrevanjem pozorni na promet.

GARDEROBE in WC

Pred tekmovanjem in po njem tekmovalci lahko uporabljajo WC na prireditvenem prostoru pri športni dvorani Železniki.
WC bo na razpolago na štartu na Prtovču, garderob pa tam ni.
V ciljnem prostoru bo WC na razpolago v prostorih planinske koče na Ratitovcu.
V garderobi ne puščajte opreme in osebnih stvari. Organizator ne prevzema nobene odgovornosti v primeru izgube ali kraje osebnih stvari pred, med in po tekmovanju!

PARKIRIŠČA

Parkirišča bodo na razpolago v neposredni bližini športne dvorane Železniki. Upoštevajte navodila redarske službe!
Parkirišče na Prtovču je plačljivo!

PRENOČIŠČA

Za rezervacijo namestitev in prenočevanja poskrbi vsak udeleženec tekmovanja sam. V naši bližnji okolici vam priporočamo nekaj namestitev:

Gostišče Macesen

Telefon:

E-mail:

Internet:

Lokacija:
+386 41 521 138

info@macesen.si

www.macesen.si

Sp.Sorica 16, 4229 Sorica

Gostišče Tolc

Telefon:

E-mail:

Internet:

Lokacija:
+386 41 521 138

primoz.pintar@gmail.com

www.tolc.si

Sp. Sorica 8, 4229 Sorica

Alpska Perla

Telefon:

E-mail:

Internet:

Lokacija:
+386 5 3743400

uros.zajdela@hotel-cerkno.si

www.cerkno-resort.si

Gorenji Novaki 80, 5282 Cerkno

Hotel Cerkno

Telefon:

E-mail:

Internet:

Lokacija:
+386 5 3743400

uros.zajdela@hotel-cerkno.si

www.cerkno-resort.si

Sedejev trg 8, 5282 Cerkno

Gostišče Kveder

Telefon:

E-mail:

Internet:

Lokacija:
+386 4 5141499

gostisce@kveder-sp.si

www.kveder-sp.si

Spodnja Luša 16, 4227 Selca

ZDRAVNIŠKA SLUŽBA

Ekipe prve pomoči bodo na voljo na štartu in na cilju tekmovanja. Prav tako bodo ekipe prve pomoči in ekipe gorske reševalne službe razporejene po trasi teka. V primeru potrebe po nudenju zdravniške pomoči se obrnite na najbližjo kontrolno-redarsko službo tekmovanja ali postajo prve pomoči.
Vsakdo izmed osebja, ki je član medicinsko-reševalne službe, ima pravico preprečiti nastop ali nadaljevanje nastopa tekmovalcu, za katerega se smatra, da bi bilo nadaljevanje nastopa nevarno za njegovo zdravje. Tekmovalec je tako odločitev dolžan sprejeti in upoštevati. Tekmovalcu se odvzame štartna številka, kot spomin mu bo vrnjena v TIC tekmovanja.
Če je potrebna hospitalizacija, vse stroške plača tekmovalec sam. Sklenjeno mora imeti ustrezno zdravstveno zavarovanje, ki krije take stroške.

DOPING KONTROLA

Na osnovi IAAF/WMRA pravil in pravil AZS/Gorski teki je vsak tekmovalec lahko pozvan na doping kontrolo. Izbranega tekmovalca bo o tem obvestil antidoping kontrolor takoj po prihodu v cilj. Tekmovalec je dolžan upoštevati vsa navodila antidoping kontrolorja. V ta namen bo zagotovljen ustrezen prostor.

PRITOŽBE

Pritožbo na rezultat ali potek tekmovanja tekmovalec najprej da sodniški službi ustno. Pritožba mora biti podana najkasneje 15 min. po objavi rezultatov na oglasni deski v cilju tekmovanja.
Pisno pritožbo se poda pritožbeni komisiji ali v TIC 15 min. po objavi rezultatov na oglasni deski v cilju tekmovanja. Podpisana mora biti s strani tekmovalca. Ob oddaji pisne pritožbe je potrebno plačati depozit v višini 50 EUR. Če pritožbi ni ugodeno, se depozit ne vrača. Odločitev žirije bo možno prejeti v TIC in je dokončna.

PRIREDITVENI PROSTOR ŽELEZNIKI

KONTAKT

Za dodatne informacije se obrnite na:
ATLETSKO DRUŠTVO ŽELEZNIKI, Trnje 39, 4228, Železniki, Slovenija

KJE SMO

Sobota, 1. junij

7.00 – 8.307.00 - 10.00
Prevzem štartnih številk, naknadne prijave za RATITOVEC KLASIK, RATITOVEC TRAIL IN RATITOVEC PANORAMSKI, prireditveni prostor pri Športni dvorani Železniki

Prevzem štartnih številk in naknadne prijave za otroške kategorije, prireditveni prostor pri Športni dvorani Železniki
9.30

9.30

9.35

10.30

Štart RATITOVEC KLASIK

Štart RATITOVEC PANORAMSKI TEK

Štart RATITOVEC TRAIL

Štart RATITOVEC JUNIOR

Železniki, športni park

Prtovč

Železniki, športni park

Železniki, športni park

12.15


13.00


15.0016.00

Razglasitev rezultatov otroške kategorije

Razglasitev rezultatov KLASIK in PANORAMSKI

Razglasitev rezultatov RATITOVEC TRAIL


MEDVEDKOV TEK

Železniki, prireditveni prostor


Železniki, prireditveni prostor


Železniki, prireditveni prostorŽelezniki, prireditveni prostor

1. S prijavo na tekmovanje tekmovalec sprejema pogoje in pravila nastopa na tekmovanju in izjavlja, da od organizatorja ne bo uveljavljal nikakršnih zahtevkov za odškodnino zaradi poškodb ali druge škode na osebah ali stvareh.
2. Tekmovalec izjavlja, da so vsi podatki navedeni v prijavi resnični.
3. Vsak tekmovalec je odgovoren zase, da ima sklenjeno ustrezno zdravstveno zavarovanje v primeru poškodbe ali drugih zdravstvenih težav. S tem razbremenjuje organizatorja kakršnih koli stroškov zdravljenja, reševanja ali bolnišničnega zdravljenja. Zdravniška služba je zagotovljena.
4. Tekmovalec izjavlja, da je v ustrezni kondiciji in da je njegovo zdravstveno stanje primerno za nastop na tekmovanju. Kdor ima zdravstvene težave, zaradi katerih mora jemati določena zdravila, mora to prijaviti zdravstveni službi tekmovanja pred nastopom na tekmovanju. Tekmovalci naj imajo v letu pred tekmovanjem opravljen ustrezen zdravniški pregled.
5. Okrepčevalnice in postaje prve pomoči so vzdolž celotne trase. Vsako poškodbo ali zdravstveno težavo prijavite redarjem, osebju na okrepčevalnicah ali gorski reševalni službi.
6. S prijavo na tekmovanje vsak tekmovalec izjavlja, da se bo na poziv antidoping komisije udeležil testiranja.
7. Štartna številka je določena za posameznega prijavljenega tekmovalca in je ni dovoljeno menjati, prenašati ali prodajati tretji osebi. Pri dvigu štartne številke se mora vsak tekmovalec izkazati z osebnim dokumentom.
8. Uporaba pripomočkov (palic, vrvi) ni dovoljena.
9. Krajšanje označene trase ali tek izven označene trase je prepovedan in je vzrok za diskvalifikacijo.
10. Udeleženci teka so dolžni upoštevati navodila vodstva tekmovanja, redarjev, gorske reševalne in zdravniške službe pred, med in po tekmovanju. Če je zdravstveno osebje mnenja, da tekmovalec teka zaradi zdravstvenih vzrokov ne more nadaljevati, mu lahko prepove nadaljevanje tekmovanja. Tako odločitev je potrebno upoštevati.
11. Tekmovalci nastopajo na lastno odgovornost. Organizator ne prevzema odgovornosti za morebitno krajo, izgubo ali poškodbo osebnih stvari v okviru poteka dogodka, še posebej med transportom in na parkirnih prostorih.
12. Vse udeležence opozarjamo, da je proga zelo zahtevna in da se teka udeležijo primerno pripravljeni in zdravi. Vsak tekmovalec je seznanjen, da tekmovanje poteka v gorskem svetu, kjer je izpostavljen nevarnostim, ki lahko ogrožajo življenje.
13. V zadnjem delu teka proga poteka po planinski poti, zato pazite na večje skale, ozko pot, zahtevne prehode.
14. S prijavo tekmovalci soglašajo z uporabo osebnih podatkov, ki so navedeni na prijavnici, in fotografij, posnetih v okviru tekmovanja, za objavo v časopisu, na radiu, televiziji, internetu ali drugih medijih, ne da bi za to zahtevali kakršnokoli povračilo.
15. Tekmovanje bo izvedeno v vsakem vremenu. V primeru izredno slabih vremenskih razmer ima organizator pravico spremembe proge ali časa štarta tekmovanja. O tem bodo tekmovalci pravočasno obveščeni.
16. Organizator, sodniška služba ali reševalna služba lahko v primeru izrednih dogodkov ali višje sile kadarkoli prekinejo ali odpovedo tekmovanje. Taki primeri niso vzrok za povračilo štartnine ali nadomestila kakršnih koli drugih stroškov.
17. Tekmovanje je izvedeno po pravilih WMRA in Atletske zveze Slovenije – združenja za gorske teke: http://wmra.ch/ V primeru nespoštovanja ali kršenja pravil je tekmovalec lahko diskvalificiran.
Atletsko drustvo Zelezniki

Povezave

Podpora

Kontakt