glava
Zgodovina Selške doline se je začela pisati leta 973, ko so brižinski škofje dobili v dar ozemlje ob Selški Sori, ki je nadaljnjih 830 let predstavljalo del sklenjenega loškega gospostva. Naključne arheološke najdbe pričajo o naselitvi nekaterih krajev v Selški dolini že davno pred prihodom brižinskih škofov, ki so začeli z načrtno poselitvijo ozemlja.
Kolonizacija hribovitega dela Selške doline je bila končana sredi 14. stoletja, ko je nenaseljeno ostalo dno doline na območju današnjih Železnikov. Zadostna količina železove rude v okolici, obsežni gozdovi in vodna sila so bili razlogi in obenem pogoji za razvoj železarske dejavnosti v Selški dolini. Ob Sori je sredi 14. stoletja zraslo gospodarsko središče doline – ŽELEZNIKI.
Več kot pol tisočletja (1348–1902) so v okolici Železnikov kopali železovo rudo, jo talili v plavžih, v fužinah predelovali surovo železo v kovno in v kovačnicah kovali končne izdelke. Glavni izvozni kovaški izdelek so bili žeblji, ki so jih fužinarji, naložene v sode, prodajali trgovcem v večjih pristaniščih ob Jadranskem morju.
Zaradi pomanjkanja železove rude, izčrpanosti zalog lesa in predvsem nekonkurenčnosti na trgu je v začetku 20. stoletja železarstvo v Železnikih zamrlo. Delavci v železarskih obratih in podeželski obrtniki so ostali brez dela. Veliko jih je za zaslužkom odšlo na tuje. Šele moderna industrija, osnovana po 2. svetovni vojni na temeljih železarske in lesne obrti, je ljudem v Železnikih znova prinesla delovna mesta. Danes imajo v Občini Železniki sedež uspešna proizvodna podjetja.
Klekljanje, izdelovanje čipk s klekeljni, je v Železnike prišlo iz Idrije leta 1881. Znanje prepletanja tankih lanenih ali bombažnih niti v nežne čipke se je hitro razširilo med dekleti. Leta 1902 je plavž v Železnikih dokončno ugasnil.
Socialna stiska je v klekljanje prisilila vse, ki so ostali v obubožanem kraju: odrasle ženske in moške, dekleta in otroke. Kot so nekdaj kovači v svet prodajali kovane izdelke, tako so v prvi polovici 20. stoletja klekljarice in klekljarji prodajali svoje čipke. Več desetletij je prodaja čipk mnogim družinam predstavljala edini vir zaslužka. Leta 1907 je bila v Železnikih ustanovljena čipkarska šola. Danes deluje na Osnovni šoli Železniki, kjer se učenke in učenci učijo najzahtevnejših klekljarskih tehnik.
Čipke so v Železnikih pomemben del kulturne dediščine, Železniki pa eden pomembnejših centrov klekljane čipke v Sloveniji.
Pestrost narave krajev pod Ratitovcem ponuja različne možnosti preživljanja prostega časa. Obsežni gozdovi obljubljajo mir in dajejo zavetje svojim prebivalcem. Razigrani potoki na svoji poti do Selške Sore oblikujejo skrivnostne tolmune, brzice in slapove, ki popotnika presenetijo s svojo mogočnostjo in lepoto. Označene pohodne in kolesarske poti vodijo mimo planin do vrhov vzpetin, od koder se odpirajo čudoviti panoramski pogledi na okolico. S snegom bogate zime vabijo na lepo urejena smučišča in tekaške proge.
Ta predalpski delček Slovenije vam ponuja sveža jutra v neokrnjeni naravi, kulinarične užitke, edinstveno kulturno ter tehniško dediščino, raznovrstna športna doživetja in prijazne sprejeme domačinov.
Tekst in slike: Javni zavod Ratitovec

POZDRAVNI NAGOVORI

Mag. Anton Luznar, župan občine Železniki

Spoštovani tekači, organizatorji, prostovoljci, navijači!
Vesel sem, da v Sloveniji, v naši občini Železniki, leta 2018 gostimo 18. svetovno prvenstvo veteranov v gorskih tekih. Mesto Železniki je središče občine z bogato železarsko in čipkarsko tradicijo, to vsako leto pokažemo na čipkarskih dnevih. Poleg tega dogodka naša dolina večino obiskovalcev privlači s spominsko prireditvijo z rekreativnimi pohodi v Dražgoše, z Dnevi teric, ki režejo lan v Davči, in s Plodovi jeseni v vasi Ivana Groharja v Sorici. V občini imamo kar nekaj uspešnih podjetij.
Pozimi lahko obiščete bližnja smučišča: Rudno, Soriško planino in Cerkno. Uživate lahko tudi v plavalnem bazenu ali v različnih športno rekreacijskih objektih. Veliko pohodniških in kolesarskih poti po prelepih gozdnih poteh pripelje na gorske vrhove, ki ponujajo spektakularen pogled na okolico. Najvišja gora je Ratitovec, visoka 1666 metrov, kjer bo tudi cilj tega tekmovanja.
Naša občina podpira različne športe, vključno z gorskimi teki, ki so izredno zahtevna športna dejavnost. Šport pozitivno vpliva na človekov fizični in duševni razvoj ter ohranja zdrav način življenja in vitalnost. Prav tako prispeva k sožitju, omogoča in spodbuja prijateljstva in predstavlja pomembno zvezo med državami in narodi.
Rad bi se zahvalil organizatorjem prireditve in prostovoljcem za njihovo delo. Izražam toplo dobrodošlico vsem, tako tekmovalcem kot obiskovalcem, in jim želim prijetno bivanje in nastanitev v naših krajih.
Vso srečo in tekmujte dobro!

Jonathan Wyatt, predsednik svetovnega združenja za gorske teke

Veseli me, da se gorski tek ponovno vrača v Slovenijo, tokrat s svetovnim prvenstvom za veterane s tekom na Ratitovec, jugovzhodne točke Julijskih Alp. To je zelo lep del države zato vas vabim, da si vzamete nekaj časa in raziščete to zgodovinsko in slikovito območje.
V imenu WMRA se zahvaljujem Organizacijskemu odboru za ves trud in naporno delo, da bi čim bolje poskrbeli za naše tekmovalce. Hkrati se zahvaljujem za podporo sponzorjem in prostovoljcem. Mesto Železniki bo vaš gostitelj cel konec tedna in prepričan sem, da boste tam doživeli nekaj čudovite slovenske kulture in zgodovine. Moje najboljše želje vsem tekmovalcem za uspešno tekmovanje in upam, da boste prinesli domov nekaj lepih zgodb in spominov iz gorskega teka v Sloveniji.

PREDSTAVITEV

Organizator:
Kraj:
Datum:
ATLETSKO DRUŠTVO ŽELEZNIKI
Železniki – Ratitovec
2. junij 2018

TEHNIČNO-INFORMACIJSKI CENTER (TIC)

Tehnično-informacijski center bo deloval v športni dvorani Železniki, Otoki 9 a, 4228 Železniki.
Odprt bo:
31. maja 2018
1. junija 2018
2. junija 2018
16.00–20.00
9.00–20.00
7.00–20.00

OTVORITEV TEKMOVANJA

Otvoritev tekmovanja bo v petek, 1. junija 2018, ob 17.00 pri športni dvorani Železniki. Vabimo vse udeležence tekmovanja, da se je udeležijo. Parada z udeleženci tekmovanja se bo pričela ob 16.45 na štartu teka v Železnikih (zbor udeležencev ob 16.30).
Po otvoritveni slovesnosti so vsi prijavljeni tekmovalci 18. SP vabljeni na testeninko. Bone za hrano boste prejeli v štartnih paketih. Udeležbo na testeninki morate potrditi ob prijavi na tekmovanje.
V primeru slabega vremena bo otvoritev tekmovanja v športni dvorani.

LOKALNI PREVOZI

Organizator bo za vse prijavljene tekmovalce 18. svetovnega prvenstva veteranov v gorskih tekih na dan tekmovanja, 2. junija 2018, zagotovil brezplačen prevoz na štart v Podlonku. To velja za vse ženske kategorije in moške kategorije od M55 dalje. Odhod avtobusov bo izpred športne dvorane Železniki.
Prevoz bo organiziran po sledečem voznem redu:
8.15
9.00
9.45
kategorije W 60, W 65, W 70, W 75/M 70, M 75
kategorije W 50, W 55/M 60, M 65
kategorije W 35, W 40, W 45/M 55/ W Open race
Prav tako bo organiziran brezplačen prevoz za vse udeležence teka po tekmovanju s Prtovča nazaj v Železnike. S cilja teka se do Prtovča odpravite peš po poti, kjer poteka tekmovalna proga (približno 35 min.). Pri tem pazite, da ne boste ovirali tekačev, ki še tekmujejo.
Prevoz bo organiziran med 12.00 in 14.30. Prosimo za razumevanje, če bo potrebno nekoliko počakati na prihod avtobusa.
Parkirišča bodo na razpolago v neposredni bližini športne dvorane, upoštevajte navodila redarske službe.

PRENOČIŠČA

Za rezervacijo namestitev in prenočevanja poskrbi vsak udeleženec tekmovanja sam. V naši bližnji okolici vam priporočamo nekaj namestitev:

Gostišče Macesen

Telefon:

E-mail:

Internet:

Lokacija:
+386 41 521 138

info@macesen.si

www.macesen.si

Sp.Sorica 16, 4229 Sorica

Gostišče Tolc

Telefon:

E-mail:

Internet:

Lokacija:
+386 41 521 138

primoz.pintar@gmail.com

www.tolc.si

Sp. Sorica 8, 4229 Sorica

Alpska Perla

Telefon:

E-mail:

Internet:

Lokacija:
+386 5 3743400

uros.zajdela@hotel-cerkno.si

www.cerkno-resort.si

Gorenji Novaki 80, 5282 Cerkno

Hotel Cerkno

Telefon:

E-mail:

Internet:

Lokacija:
+386 5 3743400

uros.zajdela@hotel-cerkno.si

www.cerkno-resort.si

Sedejev trg 8, 5282 Cerkno

Gostišče Kveder

Telefon:

E-mail:

Internet:

Lokacija:
+386 4 5141499

gostisce@kveder-sp.si

www.kveder-sp.si

Spodnja Luša 16, 4227 Selca

ZAKLJUČNA SLOVESNOST

Izvedla se bo predvidoma ob 17.00 po zaključku razglasitve rezultatov.
Po zaključni slovesnosti so vsi udeleženci tekmovanja, spremljevalci in gledalci vabljeni na zaključno zabavo.

VIZA

Tekmovalci, ki za vstop v Slovenijo rabijo vizo, jo lahko pridobijo na ambasadi republike Slovenije v posamezni državi ali na konzularnem predstavništvu.

Četrtek, 31. maj

16.00–20.00
prihod udeležencev, akreditacija, prevzem štartnih številk, naknadne prijave za Open race, TIC - Športna dvorana Železniki

Petek, 1. junij

9.00–20.00


16.45

17.00

18.00
prihod udeležencev, akreditacija, prevzem štartnih številk, naknadne prijave za Open race, TIC - Športna dvorana Železniki

otvoritvena parada udeležencev prireditve (zbor udeležencev ob 16.30)

otvoritev tekmovanja

testeninka

Sobota, 2. junij

7.00–8.30
akreditacija, prevzem štartnih številk, naknadne prijave za Open race, TIC - Športna dvorana Železniki
10.00

10.30

11.00


11.00

11.30
štart W60, W65, W70, W75 / M70, M75

štart W50, W55 / M60, M65

štart W35, W40, W45 / M55 /
W Open race

štart M45, M50

štart M35, M40 / M Open race
Podlonk, kratka proga

Podlonk, kratka proga

Podlonk, kratka proga


Železniki, dolga proga

Železniki, dolga proga
15.45

17.00

17.15
razglasitev rezultatov

protokol zaključka tekmovanja

zaključna zabava
Železniki

Železniki

Železniki

Nedelja, 3. junij

odhod ekip
Tekmovanje bo potekalo na dveh progah različnih dolžin. Štart daljše proge bo v Železnikih, krajše proge pa v naselju Podlonk. Možnost ogrevanja je na lokalnih cestah v bližini štarta. Ceste bodo za promet zaprte le v času štarta posamezne kategorije, zato bodite pozorni na promet.

ŠTARTNE ŠTEVILKE

Vsak tekmovalec prejme dve štartni številki. Številko s čipom je potrebno namestiti na prsi, številko z imenom tekmovalca in vpisano kategorijo pa na hrbet.
Štartno številko je prepovedano prepogibati, rezati ali prekrivati na kakršen koli način.

PREVOZ OSEBNE OPREME

Tekmovalci, ki štartajo v Podlonku, bodo v štartnem paketu prejeli dve plastični vrečki za oddajo nujne osebne opreme. V zeleno vrečko dajte opremo, ki bo prepeljana na cilj teka na Ratitovcu. Vrečko oddajte pred svojim odhodom na štart v Podlonku na označeno mesto pri TIC-u. Dvignete jo v ciljnem prostoru s svojo štartno številko.
V modro vrečko boste oddali opremo na štartu v Podlonku. Oddaste jo na označeno mesto v neposredni bližini štarta. Dvignete jo v TIC Železniki s svojo štartno številko.
Tekmovalci, ki štartajo v Železnikih, bodo v štartnem paketu prejeli zeleno plastično vrečko za prevoz nujne osebne opreme na cilj na Ratitovcu. Vrečko oddajte na označeno mesto v bližini TIC najkasneje 45 min. pred štartom svoje kategorije. Če oprema ne bo oddana pravočasno, ne moremo zagotoviti, da vam bo oprema ob vašem prihodu na cilj na razpolago. Dvignete jo s štartno številko.
V vrečkah ne puščajte osebnih stvari, kot so denar, telefon, denarnica …
Organizator ne prevzema nobene odgovornosti v primeru izgube ali kraje osebnih stvari pred, med in po tekmovanju!

GARDEROBE, TUŠI, WC

Pred tekmovanjem in po njem tekmovalci lahko uporabljajo garderobe, tuš in WC v športni dvorani Železniki.
WC bo na razpolago na štartu v Podlonku, garderob pa tam ni.
V ciljnem prostoru se bo možno preobleči v prostorih planinske koče na Ratitovcu, kjer je na razpolago tudi WC.
V garderobi na puščajte opreme in osebnih stvari. Organizator ne prevzema nobene odgovornosti v primeru izgube ali kraje osebnih stvari pred, med in po tekmovanju!

RAZGLASITEV REZULTATOV

Razglasitev rezultatov se bo pričela ob 15:45 na prireditvenem prostoru pri športni dvorani Železniki.
V primeru slabega vremena bo razglasitev rezultatov v športni dvorani.

NAGRADE

Prvi trije posamezniki v vsaki starostni kategoriji prejmejo medalje.
Prav tako prejmejo medalje prve tri ekipe v vsaki starostni kategoriji.

S posebnim priznanjem, ZLATO ČIPKO, bo TURISTIČNO DRUŠTVO ŽELEZNIKI nagradilo najhitrejšega tekača in tekačico absolutno na vseh treh progah.
- dolga proga za moške s štartom v Železnikih (kategorije SP in open race)
- kratka proga za moške s štartom v Podlonku
- proga za ženske s štartom v Podlonku (kategorije SP in open race)

ZDRAVNIŠKA SLUŽBA

Ekipe prve pomoči bodo na voljo na štartu in v cilju tekmovanja. Prav tako bodo ekipe prve pomoči gorske reševalne službe razporejene po trasi teka. V primeru potrebe po nudenju zdravniške pomoči se obrnite na najbližjo kontrolno-redarsko službo tekmovanja ali postajo prve pomoči.

DOPING KONTROLA

Na osnovi IAAF/WMRA pravil ja vsak tekmovalec lahko pozvan na doping kontrolo. Izbrani tekmovalec bo o tem obveščen s strani antidoping kontrolorja. V ta namen bo zagotovljen ustrezen prostor.

Open race je namenjen vsem, ki jim v skladu z WMRA pravili nastop na veteranskem svetovnem prvenstvu ni dovoljen, ali pa na njem ne želijo nastopiti.

DATUM

SOBOTA, 2. JUNIJ 2018

PRIJAVE

preko internetne strani: tek-na-ratitovec
od 20. 1. 2018 do 22. 5. 2018 do 24.00
Pomembno: vaša prijava je zaključena, ko je štartnina nakazana na spodnji račun. Ob dvigu štartne številke prosimo za predložitev potrdila o plačilu.
Prejemnik:
Naslov:
Banka:
Namen:
Koda namena:
Referenca:
IBAN:
BIC:
Atletsko društvo Železniki
Trnje 39, 4228 Železniki
SKB banka
Open Race 2018, ime in priimek
OTHR
Vpišite svojo štartno številko
SI56 0312 8100 0000 149
SKBASI2X

DVIG ŠTARTNIH ŠTEVILK IN NAKNADNE PRIJAVE

Glejte poglavje 4 v razpisu (PROGRAM)

ŠTARTNINA

Internetna prijava do 22. maja 2018 do 24.00:
Naknadne prijave
18 EUR

25 EUR

ŠTARTNINA VKLJUČUJE

medalje za prve tri M/Ž absolutno, spominsko majico, štartni paket, osebno štartno številko s čipom, oskrbo z energijskimi napitki na progi in v cilju, čaj in sadje v cilju, prevoz nujne opreme na cilj, prevoz osebne opreme s štarta v Podlonku nazaj v Železnike, topli obrok po tekmovanju na kraju razglasitve rezultatov, garderobe in tuši (športna dvorana), prevoz tekmovalcev na štart v Podlonku in po tekmovanju s Prtovča nazaj v Železnike na razglasitev, zdravniško službo, brezplačno parkirišče v Železnikih, žrebanje praktičnih nagrad za vse udeležence teka.
Spominsko majico lahko zagotovimo le tekmovalcem, ki se bodo prijavili v roku preko internetne aplikacije. Vsem, ki se bodo prijavili naknadno, v dneh pred tekmovanjem, majic ne zagotavljamo!

PROGRAM

Kategorija Leto rojstva Dolžina Viš. razlika Mesto in čas štarta
Open Race ženske 1998 in starejše 7,8 km 869 m Podlonk 11.00
Open Race moški 1998 in starejši 10,8 km 1184 m Železniki 11.30

PROGE

Kratka proga:
Dolga proga:
Open race ženske, kratka proga, štart Podlonk
Open race moški, dolga proga, štart Železniki

Opis prog je v poglavju 11 razpisa

RAZGLASITEV REZULTATOV

ob 15.30 na prireditvenem prostoru pri športni dvorani

NAGRADE

prvi trije tekmovalci moški absolutno in prve tri tekmovalke ženske absolutno prejmejo medalje

ŽREBANJE PRAKTIČNIH NAGRAD MED VSE UDELEŽENCE TEKA

Vsa ostala pravila, navodila in informacije veljajo enako kot so navedena v tehničnih navodilih za nastop na MWMRCh 2018.

23. mednarodni tek na Ratitovec šteje tudi za Prvenstvo Slovenije v gorskih tekih za veterane.

KATEGORIJE, PROGE IN ČASI ŠTARTOV

so enake kot za svetovno prvenstvo veteranov.

PRIJAVE IN ŠTARTNINA

S prijavo na svetovno prvenstvo se avtomatsko prijavite tudi na DP za veterane.
Prijave: Atletsko društvo Železniki
Pomembno: OPEN RACE, moški in ženske, NE šteje za DP veterani!

RAZGLASITEV REZULTATOV

ob 15.30 na prireditvenem prostoru pri športni dvorani Železniki.
Če v kateri od kategorij veteranov-veterank niso uvrščeni vsaj trije tekmovalci-tekmovalke, se ta kategorija združi z mlajšo kategorijo.

NAGRADE

Prvi trije posamezniki-posameznice v vsaki starostni kategoriji prejmejo medalje.

POGOJI SODELOVANJA

Vse določbe, navodila in pravila iz razpisa za 18. svetovno prvenstvo veteranov v gorskih tekih veljajo tudi za DP veteranov. Prosimo, preberite RAZPIS in informacije na internetni strani: Atletsko društvo Železniki
1. S prijavo na tekmovanje tekmovalec sprejema pogoje in pravila nastopa na tekmovanju in izjavlja, da od organizatorja ne bo uveljavljal nikakršnih zahtevkov za odškodnino zaradi poškodb ali druge škode na osebah ali stvareh.
2. Tekmovalec izjavlja, da so vsi podatki navedeni v prijavi resnični.
3. Vsak tekmovalec je odgovoren zase, da ima sklenjeno ustrezno zdravstveno zavarovanje v primeru poškodbe ali drugih zdravstvenih težav. S tem razbremenjuje organizatorja kakršnih koli stroškov zdravljenja, reševanja ali bolnišničnega zdravljenja. Zdravniška služba je zagotovljena.
4. Tekmovalec izjavlja, da je v ustrezni kondiciji in da je njegovo zdravstveno stanje primerno za nastop na tekmovanju. Kdor ima zdravstvene težave, zaradi katerih mora jemati določena zdravila, mora to prijaviti zdravstveni službi tekmovanja pred nastopom na tekmovanju. Tekmovalci naj imajo v letu pred tekmovanjem opravljen ustrezen zdravniški pregled.
5. Okrepčevalnice in postaje prve pomoči so vzdolž celotne trase. Vsako poškodbo ali zdravstveno težavo prijavite redarjem, osebju na okrepčevalnicah ali gorski reševalni službi.
6. S prijavo na tekmovanje vsak tekmovalec izjavlja, da se bo na poziv antidoping komisije udeležil testiranja.
7. Štartna številka je določena za posameznega prijavljenega tekmovalca in je ni dovoljeno menjati, prenašati ali prodajati tretji osebi. Pri dvigu štartne številke se mora vsak tekmovalec izkazati z osebnim dokumentom.
8. Uporaba pripomočkov (palic, vrvi) ni dovoljena.
9. Krajšanje označene trase ali tek izven označene trase je prepovedan in je vzrok za diskvalifikacijo.
10. Udeleženci teka so dolžni upoštevati navodila vodstva tekmovanja, redarjev, gorske reševalne in zdravniške službe pred, med in po tekmovanju. Če je zdravstveno osebje mnenja, da tekmovalec teka zaradi zdravstvenih vzrokov ne more nadaljevati, mu lahko prepove nadaljevanje tekmovanja. Tako odločitev je potrebno upoštevati.
11. Tekmovalci nastopajo na lastno odgovornost. Organizator ne prevzema odgovornosti za morebitno krajo, izgubo ali poškodbo osebnih stvari v okviru poteka dogodka, še posebej med transportom in na parkirnih prostorih.
12. Vse udeležence opozarjamo, da je proga zelo zahtevna in da se teka udeležijo primerno pripravljeni in zdravi. Vsak tekmovalec je seznanjen, da tekmovanje poteka v gorskem svetu, kjer je izpostavljen nevarnostim, ki lahko ogrožajo življenje.
13. V zadnjem delu teka proga poteka po planinski poti, zato pazite na večje skale, ozko pot, zahtevne prehode.
14. S prijavo tekmovalci soglašajo z uporabo osebnih podatkov, ki so navedeni na prijavnici, in fotografij, posnetih v okviru tekmovanja, za objavo v časopisu, na radiu, televiziji, internetu ali drugih medijih, ne da bi za to zahtevali kakršnokoli povračilo.
15. Tekmovanje bo izvedeno v vsakem vremenu. V primeru izredno slabih vremenskih razmer ima organizator pravico spremembe proge ali časa štarta tekmovanja. O tem bodo tekmovalci pravočasno obveščeni.
16. Organizator, sodniška služba ali reševalna služba lahko v primeru izrednih dogodkov ali višje sile kadarkoli prekinejo ali odpovedo tekmovanje. Taki primeri niso vzrok za povračilo štartnine ali nadomestila kakršnih koli drugih stroškov.
17. Tekmovanje je izvedeno po pravilih WMRA in Atletske zveze Slovenije – združenja za gorske teke: http://wmra.ch/ V primeru nespoštovanja ali kršenja pravil je tekmovalec lahko diskvalificiran.
Atletsko drustvo Zelezniki

Povezave

Podpora

Kontakt

Mobitel: +386 41 747 536
E-mail: brane.cencic@gmail.com