glava
Ogled prog in treningi so možni preko celega leta. Podrobneje bodo proge označene štirinajst dni pred tekmovanjem.
Pomembno: za promet bodo proge zaprte le na dan tekmovanja ob štartu posameznih kategorij. V ostalih dneh se na delih proge, ki poteka po lokalnih cestah, odvija reden promet. Na delih proge, ki poteka po gozdu, se lahko izvajajo razna opravila: gozdna dela, spravilo sena … Bodite pazljivi!

Železniki – Ratitovec
10,8 km /1184 m
2,3 km; 4,2 km; 5,8 km; 6,9 km; 8,7 km in v cilju

Opis proge:

Zaradi razmer COVID19 je štart letošnjega teka prestavljen v športni park Dašnica, za Športno dvorano Železniki. Ko zapustite športni park se po 100 m priključite na klasično traso teka. Prva dva kilometra proga poteka po asfaltni cesti skozi naselje Dašnica. Je dokaj ravna ali se zložno vzpenja. Po dobrih dveh km zavijemo levo na gozdno pot, po kateri se mimo kmetije Markot vzpenjamo proti naselju Podlonk. Postopno se dvignemo na rob naselja, do kmetije Žetlar. Trasa nas naprej vodi do lovske koče na Prtovču. V tem delu proge nas čaka prvi res strm vzpon. Od tu se rahlo spusti do naselja Prtovč. Nadaljujemo po gozdni poti, nato pa po planinski stezi do cilja pri Krekovi koči na Ratitovcu. Od Prtovča proti cilju tekmovalce čaka zahteven gorski teren. Potrebno se je prilagoditi razmeram. Še posebno to velja ob deževnem, meglenem vremenu, ko je teren moker in spolzek!

Cilj:

Cilj je pri planinski koči na Ratitovcu. V cilju bo na razpolago: okrepčevalnica, zdravniška služba in prostor za dvig osebne opreme.

Prtovč – Ratitovec
3,9 km /630 m
2 km in v cilju

Opis proge:

V letošnjem letu spreminjamo traso tega teka. Štart in cilj sta na istem mestu kot v letu 2019.
Štart teka je postavljen na rob naselja Prtovč, tik ob majhni vaški cerkvi. Proga od štarta dalje poteka po trasi proge RATITOVEC KLASIK (glej opis RATITOVEC KLASIK). Najprej tečete skozi naselje med lično urejenimi vaškimi hišami. Nadaljujete po gozdni poti v zavetju gozda, ki vam bo zagotavljal prijeten hlad v morebitni poletni vročini. V zadnjem delu, nad gozdno mejo, ste na klasični planinski poti. Predvsem v tem delu vas čaka zahteven gorski teren. Potrebno se je prilagoditi razmeram. Še posebno to velja ob deževnem, meglenem vremenu, ko je teren moker in spolzek!
Proga predvsem v drugi polovici poteka po zahtevnem gorskem terenu. Potrebno se je prilagoditi razmeram, predvsem v meglenem in deževnem vremenu!

Železniki / Športni park Dašnica – krožna proga
KATEGORIJE LETO ROJSTVA DOLŽINA PROGE VIŠINSKA RAZLIKA
Z3/M3 Starejše deklice/dečki 2006–2007 2,5 km 150 m
Z2/M2 Deklice/Dečki 2008–2009 1,5 km 74 m
Z1/M1 Mlajše deklice/dečki 2010–2012 1 km 50 m
za kategoriji Z3/M3 ob vstopu v drugi krog, za vse kategorije v cilju

Opis proge:

Za dečke in deklice so proge speljane po gozdnih in travniških poteh na pobočju Kresa. So krožne, s štartom in ciljem v športnem parku Dašnica v Železnikih. V prvem delu se vzpenjajo, v drugem pa spuščajo. V primeru dežja, razmočene proge je potrebno biti pazljiv predvsem pri spustih zaradi mokre in drseče podlage.
Proge so po dolžini in višinski razliki prilagojene posameznim starostnim kategorijam. Mlajši dečki-deklice tečejo en krajši krog, dečki-deklice en daljši, starejši dečki-deklice dva daljša kroga.

Cilj:

V cilju bo na razpolago: okrepčevalnica, zdravniška služba in WC.
Atletsko drustvo Zelezniki

Povezave