glava
Ogled prog in treningi so možni preko celega leta. Podrobneje bodo proge označene štirinajst dni pred tekmovanjem.
Pomembno: za promet bodo proge zaprte le na dan tekmovanja ob štartu posameznih kategorij. V ostalih dneh se na delih proge, ki poteka po lokalnih cestah, odvija reden promet. Na delih proge, ki poteka po gozdu, se lahko izvajajo razna opravila: gozdna dela, spravilo sena … Bodite pazljivi!

Železniki – Ratitovec
10,8 km /1184 m
2,3 km; 4,2 km; 5,8 km; 6,9 km; 8,7 km in v cilju

Opis proge:

Štart teka je v športnem parku Dašnica, pri športni dvorani Železniki. Ko zapustite športni park po dobrih 100m zavijete levo na cesto, ki vodi skozi naselje Dašnica. Prva dva kilometra proga poteka po asfaltni cesti. Je dokaj ravna ali se zložno vzpenja. Po dobrih dveh km zavijemo levo na gozdno pot, po kateri se mimo kmetije Markot vzpenjamo proti naselju Podlonk. Postopno se dvignemo na rob naselja, do kmetije Žetlar. Trasa nas naprej vodi do lovske koče na Prtovču. V tem delu proge nas čaka prvi res strm vzpon. Od tu se rahlo spusti do naselja Prtovč. Nadaljujemo po gozdni poti, nato pa po planinski stezi do cilja pri Krekovi koči na Ratitovcu. Od Prtovča proti cilju tekmovalce čaka zahteven gorski teren. Potrebno se je prilagoditi razmeram. Še posebno to velja ob deževnem, meglenem vremenu, ko je teren moker in spolzek!

Cilj:

Cilj je pri planinski koči na Ratitovcu. V cilju bo na razpolago: okrepčevalnica, zdravniška služba in prostor za dvig osebne opreme.

Prtovč – Ratitovec
6,7 km /630 m
2 km, 4 km in v cilju

Opis proge:

V letošnjem letu spreminjamo traso PANORAMSKEGA teka. Štart in cilj sta na istem mestu kot v preteklih letih. Pri isti višinski razliki je proga nekoliko daljša kar pomeni, da je vzpon zmernejši.
Štart teka je postavljen na rob naselja Prtovč, tik ob majhni vaški cerkvi. Prvi del proge poteka po makadamski poti mimo lovske koče. Proga se v tem delu zmerno vzpenja. Po dveh kilometrih se proga odcepi levo na planinsko pot. Tu postane bolj razgibana s strmejšimi vzponi, vmes je tudi kak krajši spust. Po planinski poti in kolovozih se dvignemo na rob planine Klom. Sledi kratek spust, ki nas pripelje na Vratca. Sledi še zadnji vzpon po planinski poti mimo rudnika do cilja pri koči na Ratitovcu.
Proga predvsem v drugi polovici poteka po zahtevnem gorskem terenu. Potrebno se je prilagoditi razmeram, predvsem v meglenem in deževnem vremenu!

Železniki / Športni park Dašnica – krožna proga
KATEGORIJE LETO ROJSTVA DOLŽINA PROGE VIŠINSKA RAZLIKA
Z3/M3 Starejše deklice/dečki 2007–2008 2,5 km 150 m
Z2/M2 Deklice/Dečki 2009–2010 1,5 km 74 m
Z1/M1 Mlajše deklice/dečki 2011–2012 1 km 50 m
Okrepčevalnice:
za vse kategorije v ciljnem prostoru

Opis proge:

Za dečke in deklice so proge speljane po gozdnih in travniških poteh na pobočju Kresa. So krožne, s štartom in ciljem v športnem parku Dašnica v Železnikih. V prvem delu se vzpenjajo, v drugem pa spuščajo. V primeru dežja, razmočene proge je potrebno biti pazljiv predvsem pri spustih zaradi mokre in drseče podlage.
Proge so po dolžini in višinski razliki prilagojene posameznim starostnim kategorijam. Mlajši dečki-deklice tečejo en krajši krog, dečki-deklice en daljši, starejši dečki-deklice dva daljša kroga.

Cilj:

V cilju bo na razpolago: okrepčevalnica, zdravniška služba in WC.
Atletsko drustvo Zelezniki

Povezave