glava
RATITOVEC KLASIK šteje za DP članov/članic v gorskih tekih GOR.
Za vrstni red državnega prvenstva se upoštevajo absolutni rezultati tekačev in tekačic, ki so registrirani pri AZS!
Od organizacije prvega teka v letu 1996 se je tek predstavil v različnih variantah. Prva izvedba teka s štartom v Železnikih je bila izvedena v letu 2004, od takrat naprej vsako leto neprekinjeno. Prireditev se je tudi datumsko ustalila, vsako leto prvi vikend v juniju. Tako je tek postal klasika slovenskega gorskega teka. Dodaten pomen temu imenu daje dejstvo, da od leta 2019 dalje iz Železnikov na Ratitovec tečejo tudi ženske (prej na krajši progi iz Podlonka!).
Zaradi razmer COVID19 je štart letošnjega teka prestavljen v športni park Dašnica, za Športno dvorano Železniki. Ko zapustite športni park se po 100 m priključite na klasično traso teka.Prvi del teka skozi naselje Dašnica vas ob progi pozdravljajo stanovalci. Če sta prva 2 km teka morda še nekoliko »dolgočasna«, kmalu postane bolj zanimivo. Tečemo po čudovitih gozdnih poteh v zavetju gozda, mimo prijetnih hribovskih domačij, preko cvetočih gorskih travnikov. Na celotni trasi nas na odprtih delih spremljajo prečudoviti razgledi. Ko tečemo skozi impozantno vasico Prtovč z vaško cerkvico na robu vasi, kar pozabimo na ves napor.
Seveda pa je vrhunec prihranjen za cilj, kjer nam veselje po uspešno opravljenem izzivu dodatno poveča še pogled na prekrasno okolico z Julijci, s Triglavom, Karavankami in kamniškimi gorami.
Pridružite se nam tudi v letu 2021. Dopustite, da vam tek omogoči poseben športno doživetje in uvod v poletje.

Železniki – Ratitovec
- uporaba nedovoljene opreme (palice, vrvi …)

Dolžina in višinska razlika:

10,8 km/1184 m

Čas štarta:

Železniki: 9.30

Proga:

Pretežno poteka po gozdnih poteh in planinski stezi. Podrobnejša predstavitev v zavihku PROGA.

23 EUR
POMEMBNO: NAKNADNA PRIJAVA NA DAN TEKMOVANJA NI MOŽNA!
Štartnina vključuje: medalje za prve tri po kategorijah, oskrba z energijskimi napitki na progi (5 okrepčevalnic) in v cilju, praktično darilo za vse tekmovalke in tekmovalce, čaj in sadje v cilju, prehrana, prevoz nujne opreme na cilj, prevoz tekmovalcev in tekmovalk na štart na Prtovču ter po zaključku teka s Prtovča na prireditveni prostor v Železnikih, zdravniška služba, brezplačno parkiranje v Železnikih.

KATEGORIJE LETO ROJSTVA
Z5/M5 Članice/Člani 1982 - 2001
Z6/M6 Ml. veteranke/Ml. veterani 1972 – 1981
Z7/M7 Veteranke/Veterani 1962 – 1971
Z8/M8 St. veteranke/St. veterani 1961 in starejše/starejši

Štartne številke:

Štartno številko je potrebno namestiti na prsi. Prepovedano jo je prepogibati, rezati ali prekrivati na kakršen koli način.

Razglasitev rezultatov:

Razglasitev rezultatov se bo pričela ob 12.45 na prireditvenem prostoru pri športni dvorani Železniki.
V primeru slabega vremena bo razglasitev rezultatov v športni dvorani Železniki.

Nagrade:

Prvi trije uvrščeni med registriranimi tekači/tekačicami (absolutno) prejmejo medalje za prvenstvo Slovenije v gorskih tekih.

Prvi trije v vsaki posamezni kategoriji prejmejo medalje.
Praktične ali denarne nagrade bomo podelili v primeru ustreznega odziva sponzorjev.
RATITOVEC PANORAMSKI TEK šteje za DP mladincev/mladink v gorskih tekih GOR.
Za vrstni red državnega prvenstva se upošteva rezultate mladincev in mladink, ki so registrirani pri AZS!
Štart teka je postavljen na rob naselja Prtovč, tik ob majhni vaški cerkvi. Proga od štarta dalje poteka po trasi proge RATITOVEC KLASIK (glej opis RATITOVEC KLASIK). Najprej tečete skozi naselje med lično urejenimi vaškimi hišami. Nadaljujete po gozdni poti v zavetju gozda, ki vam bo zagotavljal prijeten hlad v morebitni poletni vročini. V zadnjem delu, nad gozdno mejo, ste na klasični planinski poti. Predvsem v tem delu vas čaka zahteven gorski teren. Potrebno se je prilagoditi razmeram. Še posebno to velja ob deževnem, meglenem vremenu, ko je teren moker in spolzek!

Prtovč – Ratitovec
- uporaba nedovoljene opreme (palice, vrvi …)

Dolžina in višinska razlika:

3,9 km/630 m

Čas štarta:

Prtovč: 9:30
Parkiranje na Prtovču je plačljivo, število parkirnih mest je omejeno!
Pazite na uro odhoda avtobusa na štart teka. Če se boste tja odpravili s svojimi vozili, bodite pravočasni. Za vožnjo do Prtovča boste rabili ca. 15 min.

23 EUR
POMEMBNO: NAKNADNA PRIJAVA NA DAN TEKMOVANJA NI MOŽNA!
Štartnina vključuje: medalje za prve tri po kategorijah, oskrba z energijskimi napitki na progi (1 okrepčevalnica) in v cilju, praktično darilo za vse tekmovalke in tekmovalce, čaj in sadje v cilju, prehrana, prevoz nujne opreme na cilj, prevoz tekmovalcev in tekmovalk na štart na Prtovču ter po zaključku teka s Prtovča na prireditveni prostor v Železnikih, zdravniška služba, brezplačno parkiranje v Železnikih.

KATEGORIJE LETO ROJSTVA
Z4/M4 Mladinke/Mladinci 2002–2005
ZA/MA Članice/Člani 1972 – 2001
ZB/MB Veteranke/Veterani 1971 in starejše/starejši

Razglasitev rezultatov:

Razglasitev rezultatov se bo pričela ob 12:45 na prireditvenem prostoru pri športni dvorani Železniki.

Nagrade:

Prvi trije uvrščeni med mladinkami in mladinci prejmejo medalje za prvenstvo Slovenije v gorskih tekih.

Prvi trije v vsaki posamezni kategoriji prejmejo medalje.
Otroški teki v letošnjem letu štejejo za PRVENSTVO SLOVENIJE V GORSKIH TEKIH GOR – DOL.
Za vrstni red državnega prvenstva se upošteva rezultate dečkov in deklic, ki so registrirani pri AZS!
Teki nudijo otrokom prijetno gorsko-tekaško izkušnjo. Na krožni progi vas čakajo hitri ravninski deli, strmi vzponi in spusti. Štart in cilj teka se nahajata v središču Železnikov, zato na prizorišču ne manjka navijačev. A kljub temu večina proge poteka v naravi, po gozdnih in travniških poteh.

Železniki / Športni park Dašnica - krožna proga

Proga:

Pretežno poteka po gozdnih poteh po pobočju Kresa. Podrobnejša predstavitev v zavihku PROGA.

5 EUR
Štartnina vključuje: medalje za prve tri tekmovalke/tekmovalce v posameznih kategorijah, oskrbo z vodo in čajem na progi in na cilju, praktično darilo, sadje na cilju, prehrana, zdravniško službo, brezplačno parkirišče v Železnikih.

KATEGORIJE LETO ROJSTVA ČAS ŠTARTA DOLŽINA PROGE VIŠINSKA RAZLIKA
Z3 starejše deklice 2006–2007 10.30 2,5 km 150 m
M3 starejši dečki 2006–2007 10.30 2,5 km 150 m
Z2 deklice 2008–2009 10.50 1,5 km 74 m
M2 dečki 2008–2009 10.50 1,5 km 74 m
Z1 mlajše deklice 2010–2011 11.05 1 km 50 m
M1 mlajši dečki 2010–2011 11.05 1 km 50 m

Razglasitev rezultatov:

Razglasitev rezultatov se bo pričela ob 11.45 na prireditvenem prostoru pri športni dvorani Železniki.

Atletsko drustvo Zelezniki

Povezave