glava
Tek šteje za pokal Slovenije v gorskih tekih za veteranke do 50 let in veterane do 60 let. AZS registracija ni potrebna.
Od organizacije prvega teka v letu 1996 se je tek predstavil v različnih variantah. Prva izvedba teka s štartom v Železnikih je bila izvedena v letu 2004. Tekmovanje je bilo vsa ta leta organizirano neprekeinjeno razen v letu 2020, ko je odpadlo zaradi COVID situacije. Prireditev se je tudi datumsko ustalila, vsako leto prvi vikend v juniju. Tako je tek postal klasika slovenskega gorskega teka. Dodaten pomen temu imenu daje dejstvo, da od leta 2019 dalje iz Železnikov na Ratitovec tečejo tudi ženske (prej na krajši progi iz Podlonka!).
Štart teka je v športnem parku Dašnica, pri športni dvorani Železniki. Trasa proge je zelo razgibana, s strmimi vzponi, hitrimi ravninskimi deli in krajšimi spusti. Krasi jo predvsem prečudovita narava. Če sta prva 2 km teka morda še nekoliko »dolgočasna«, kmalu postane bolj zanimivo. Tečemo po čudovitih gozdnih poteh v zavetju gozda, mimo prijetnih hribovskih domačij, preko cvetočih gorskih travnikov. Na celotni trasi nas na odprtih delih spremljajo prečudoviti razgledi. Ko tečemo skozi impozantno vasico Prtovč z vaško cerkvico na robu vasi, kar pozabimo na ves napor.
Seveda pa je vrhunec prihranjen za cilj, kjer nam veselje po uspešno opravljenem izzivu dodatno poveča pogled na prekrasno okolico z Julijci, s Triglavom, Karavankami in kamniškimi gorami.
Pridružite se nam tudi v letu 2024. Dopustite, da vam tek omogoči poseben športno doživetje in uvod v poletje.

Železniki – Ratitovec
Na štartnem mestu se preverja pravilno nameščena štartna številka.
Dovoljena je uporaba pohodnih ali tekaških palic!
Če tekmovalec želi uporabljati palice le na določen delu proge, si dostavo in oddajo organizira sam!

10,8 km/1184 m

Železniki: 9.30

Proga:

Pretežno poteka po gozdnih poteh in planinski stezi. Podrobnejša predstavitev v zavihku PROGA.

spletna prijava do 24. 5. 2024 do 12.00
28 EUR
naknadna prijava na dan tekmovanja
33 EUR
Pomembno: navedena štartnina velja za prijavo, ki vključuje funkcijsko majico. Lahko se odločite za prijavo brez majice, ki je 10 EUR cenejša od navedene cene!
Štartnina vključuje: medalje za prve tri po kategorijah, oskrba z energijskimi napitki na progi (5 okrepčevalnic) in v cilju, praktično darilo ob spletni prijavi, čaj in sadje v cilju, topli obrok, prevoz nujne opreme na cilj, prevoz tekmovalcev in tekmovalk po zaključku teka s Prtovča na prireditveni prostor v Železnikih, prvo pomoč, brezplačno parkiranje v Železnikih, osebno štartno številko ob prijavi preko spletne aplikacije.

KATEGORIJE LETO ROJSTVA
Z5/M5 Članice / Člani 1985 - 2004
Z6/M6 Ml. veteranke / Ml. veterani 1975 – 1984
Z7/M7 Veteranke / Veterani 1965 – 1974
Z8/M8 St. veteranke / St. veterani 1964 in starejše / starejši

POKAL SLOVENIJE V GORSKIH TEKIH ZA VETERANKE IN VETERANE

VETERANKE DO 50 LET, VETERANI DO 60 LET.

AZS registracija ni potrebna.
Z6/M6 Ml. veteranke / Ml. veterani 1975 – 1984
M7 Veterani 1965 – 1974

Štartne številke:

Štartno številko je potrebno namestiti na prsi. Prepovedano jo je prepogibati, rezati ali prekrivati na kakršen koli način.

Razglasitev rezultatov:

Neuradna razglasitev za prve tri moške/ženske absolutno – FLOWER CEREMONY - takoj po prihodu prvih treh tekačev/tekačic v cilj ! Izvede se v ciljnem prostoru pri Krekovi koči!

Uradna razglasitev rezultatov se bo pričela ob 13.00 na prireditvenem prostoru pri športni dvorani Železniki.
V primeru slabega vremena bo razglasitev rezultatov v športni dvorani Železniki.

Nagrade:

Bogate nagrade proizvajalca športne opreme CRAFT za prve tri moške/ženske absolutno. Podarja jih sponzor PODIUM d.o.o.

Prvi trije v vsaki posamezni kategoriji prejmejo medalje.
Praktične ali denarne nagrade bomo podelili v primeru ustreznega odziva sponzorjev.
RATITOVEC TRAIL povezuje teka KLASIK in PANORAMSKI, v zadnji tretjini pa vas po obronkih Jelovice pripelje nazaj na izhodišče v Železnike. Trasa teka vodi po enem najlepših predelov preddverja Julijcev. Na dobršnem delu trase vas bodo spodbujali pohodniki, ki naše kraje radi obiskujejo zaradi prekrasne narave, razgledov, prijaznosti domačinov. Tudi zaradi najboljše planinske koče v Sloveniji. Tu si lahko počitek in okrepčilo privoščijo vaši spremljevalci. Kot tekmovalci pa boste morali paziti, da vam opazovanje čudovite narave z enkratnimi panoramskimi razgledi ne vzame preveč časa. Če vam končni čas ni prioriteta, pa si le privoščite!

Železniki, športni park Dašnica

Pri vstopu na štartno mesto se preverja pravilno nameščena štartna številka.

Preverja se obvezna oprema, pod katero sodi:
- ustrezna tekaška obutev
- hrana (energijske ploščice) in vsaj 0,5 l pijače
- lasten lonček za pijačo
- mobilni telefon
- piščalka
- anorak ali jakna
- kapa in rokavice

PRAVILA:
- dovoljena je uporaba pohodnih ali tekaških palic!
- če tekmovalec želi uporabljati palice le na določen delu proge, si dostavo in oddajo organizira sam!
- krajšanje proge ali tek izven označene trase je vzrok za diskvalifikacijo.
- razen na okrepčevalnih postajah je prepovedano odmetavanje odpadkov! (gel embalaža, embalaža od napitkov …). Tako dejanje je vzrok za diskvalifikacijo!
- tekmovalci TRAILA ste na cestah udeleženci v prometu in morate spoštovati cestno-prometne predpise. Zapora prometa se izvede samo na prvih dveh km proge! Pazite na svojo varnost!

27 KM, vzponi 1400M, spusti 1400 m

Železniki, 9.35

ČASOVNI LIMIT

7 ur

Proga:

Pretežno poteka po gozdnih poteh in planinskih stezah. Podrobnejši opis na zavihku PROGA

Spletna prijava do 24. 5. 2024 do 12.00
33 EUR
Naknadna prijava na dan tekmovanja
38 EUR
Štartnina vključuje: medalje za prve tri po kategorijah, oskrba z energijskimi napitki in lahko prehrano na progi (3 okrepčevalnice, 4 vodne postaje), okrepčevalnica v cilju, praktično darilo ob spletni prijavi, topli obrok, prvo pomoč, brezplačno parkiranje v Železnikih, osebno štartno številko ob prijavi preko spletne aplikacije.

KATEGORIJA LETNIK
TZA/TMA Ml. članice / Ml. člani 1995–2004
TZB/TMB Članice / Člani 1980–1994
TZC/TMC Veteranke / Veterani 1965–1979
TZD/TMD St. veteranke / St. veterani 1964 instarejše / starejši

Štartne številke:

Štartno številko je potrebno namestiti na prsi. Prepovedano jo je prepogibati, rezati ali prekrivati na kakršen koli način.

Razglasitev rezultatov:

Razglasitev rezultatov se bo pričela predvidoma ob 15.00 na prireditvenem prostoru pri športni dvorani Železniki.

Nagrade:

Praktične nagrade za prve tri moške/ženske absolutno. Podarjajo jih lokalni proizvajalci domačih proizvodov!
Prvi trije v vsaki posamezni kategoriji prejmejo medalje.
Tek šteje za pokal Slovenije v gorskih tekih za veteranke od 50 let in veterane od 60 let. AZS registracija ni potrebna.
Tek je PANORAMSKI v pravem pomenu besede, pravi tek za dušo. V prvem delu tečete v zavetju gozda, ki vam ob poletni vročini nudi prijeten hlad. Prav hitro pa se dvignete nad gozdno mejo in odpirati se pričnejo čudoviti razgledi. Poseben čar je del proge preko planine Klom. Bliže cilju ste, dlje se vidi. Na cilju je pred vami na dlani skoraj polovica Slovenije: od Julijcev, preko Karavank, kamniških gora do Ljubljanske kotline in primorskih hribov.

Prtovč – Ratitovec
Na štartnem mestu se preverja pravilno nameščena štartna številka.
Dovoljena je uporaba pohodnih ali tekaških palic!

6,7 km/630 m

Prtovč: 9:30
Pazite na uro odhoda avtobusa na štart teka. Če se boste tja odpravili s svojimi vozili, bodite pravočasni. Za vožnjo do Prtovča boste rabili ca. 15 min.
Parkiranje na Prtovču je plačljivo, število parkirnih mest je omejeno!

spletna prijava do 24. 5. 2024 do 12.00
25 EUR
naknadna prijava na dan tekmovanja
30 EUR
Štartnina vključuje: medalje za prve tri po kategorijah, oskrba z energijskimi napitki na progi (2 okrepčevalnici) in v cilju, praktično darilo ob spletni prijavi, čaj in sadje v cilju, topli obrok, prevoz nujne opreme na cilj, prevoz tekmovalcev in tekmovalk na štart na Prtovču ter po zaključku teka s Prtovča na prireditveni prostor v Železnikih, prvo pomoč, brezplačno parkiranje v Železnikih, osebno štartno številko ob prijavi preko spletne aplikacije.

KATEGORIJE LETO ROJSTVA
ZA/MA Ćlanice / Člani 1985–2008
ZB/MB Veteranke / Veterani 1965-1984
ZC/MC St. veteranke / St. veterani 1964 in starejše / starejši

POKAL SLOVENIJE V GORSKIH TEKIH ZA VETERANKE IN VETERANE

VETERANKE OD 50 LET, VETERANI OD 60 LET

AZS registracija ni potrebna.

Z7 Veteranke 1965–1974
Z8/M8 St. veteranke / St. veterani 1964 in starejše / starejši

Razglasitev rezultatov:

Neuradna razglasitev za prve tri moške/ženske absolutno – FLOWER CEREMONY - takoj po prihodu prvih treh tekačev/tekačic v cilj! Izvede se v ciljnem prostoru pri Krekovi koči!

Nagrade:

Lepe praktične nagrade za prve tri moške/ženske absolutno!
Prvi trije v vsaki posamezni kategoriji prejmejo medalje.
Otroški teki štejejo za PRVENSTVO SLOVENIJE V GORSKIH TEKIH GOR – DOL.
Za vrstni red Prvenstva Slovenije se upošteva rezultate dečkov in deklic, ki so registrirani pri AZS!
Teki nudijo otrokom prijetno gorsko-tekaško izkušnjo. Na krožni progi vas čakajo hitri ravninski deli, strmi vzponi in spusti. Štart in cilj teka sta v športnem parku Dašnica, kjer ne manjka navijačev. A kljub temu večina proge poteka v naravi, po gozdnih in travniških poteh.

Železniki / Športni park Dašnica - krožna proga
Na štartnem mestu se preverja:
- pravilno nameščena štartna številka
- uporaba nedovoljene opreme (palice, vrvi …)

Proga:

Pretežno poteka po gozdnih poteh po pobočju Kresa. Podrobnejša predstavitev v zavihku PROGA.

Štartnina:  5 EUR

Ob spletni prijavi ali prijavi na dan tekmovanja.

Štartnina vključuje: medalje za prve tri tekmovalke/tekmovalce v posameznih kategorijah, oskrbo z vodo in čajem na cilju, praktično darilo ob spletni prijavi, sadje na cilju, topli obrok, prvo pomoč, brezplačno parkirišče v Železnikih, osebno štartno številko ob prijavi preko spletne aplikacije.

KATEGORIJE LETO ROJSTVA DOLŽINA PROGE VIŠINSKA RAZLIKA ČAS ŠTARTA
Z3/M3 St. deklice / St. dečki 2009–2010 2,5 km 150 m Železniki 10.30
Z2/M2 Deklice / Dečki 2011–2012 1,5 km 74 m Železniki 10.50
Z1/Z2 Ml. deklice / Ml. dečki 2013–2014 1 km 50 m Železniki 11.05

Razglasitev rezultatov:

Razglasitev rezultatov se bo pričela ob 12.15 na prireditvenem prostoru pri športni dvorani Železniki.

Prvi trije v vsaki posamezni kategoriji prejmejo medalje.
Vam je na tekaških preizkušnjah pomembno druženje, radi tečete v družbi prijateljev – sotekmovalcev, se pri tem medsebojno spodbujate in hrabrite?
Potem je naša letošnja novost prava za vas!
EKIPNI IZZIV vam nudi možnost, da na prireditvi TEK NA RATITOVEC sodelujete tudi kot ekipa!!!

Sestava ekipe

Posamezno ekipo sestavljajo trije udeleženci. Posebnost našega ekipnega izziva je ta, da ni pomembno katerega spola so člani posamezne ekipe!
Prav tako ni pomembno, na katerem teku posamezen član ekipe nastopi, npr: vsak član ekipe izbere svoj tek, lahko pa vsi trije člani ekipe nastopijo na istem teku. V tem primeru ni potrebno, da vsi trije člani posamezne ekipe hkrati pritečejo v cilj!

Točkovanje

Tekmuje se v absolutni kategoriji, ni starostnih kategorij. Vrstni red ekip se bo določil na osnovi točkovnega sistema:
- točkovanje se izvede za vsak posamezni tek na osnovi absolutnega vrstnega reda, ločeno za ženske in moške
- absolutni zmagovalec posameznega teka prejme 0 točk
- vsak naslednji tekmovalec prejme toliko točk, kolikor znaša njegov zaostanek v procentih (če je zaostanek za zmagovalcem 17%, prejme 17 točk)
- zmagovalec ekipnega teka je ekipa, ki ima najnižji seštevek točk

Prijava

Prijavo izvedete hkrati s prijavo na enega od tekov. Pri prijavi bodite pozorni, da vsi trije člani posamezne ekipe vnesete enako ime ekipe.

Štartnina

Dodatne štartnine za EKIPNI IZZIV NI!

Nagrade

Kljub temu bomo za prve tri ekipe pripravili lepe nagrade, ki jih podarjajo okoliški lokalni pridelovalci!
Atletsko drustvo Zelezniki

Povezave