glava
TEK NA RATITOVEC KLASIK v letošnjem letu šteje za DP članov/članic v gorskih tekih ter pokal Slovenije v gorskih tekih za članice/člane.
Poleg tega tek šteje kot izbirna tekma za nastop reprezentance Slovenije na EP v gorskem teku za članice/člane.
Od organizacije prvega teka v letu 1996 se je tek predstavil v različnih variantah. Prva izvedba teka s štartom v Železnikih je bila izvedena v letu 2004, od takrat naprej vsako leto neprekinjeno. Prireditev se je tudi datumsko ustalila, vsako leto prvi vikend v juniju. Tako je tek postal klasika slovenskega gorskega teka. Dodaten pomen temu imenu bo dodalo dejstvo, da od letošnjega leta dalje iz Železnikov na Ratitovec tečejo tudi ženske. Do leta 2018 so tu imele štart le moške kategorije.
Prvi del teka skozi naselje Dašnica vas ob progi pozdravljajo stanovalci. Če sta prva 2 km teka morda še nekoliko »dolgočasna«, kmalu postane bolj zanimivo. Tečemo po čudovitih gozdnih poteh v zavetju gozda, mimo prijetnih hribovskih domačij, preko cvetočih gorskih travnikov. Na celotni trasi nas na odprtih delih spremljajo prečudoviti razgledi. Ko tečemo skozi impozantno vasico Prtovč z vaško cerkvico na robu vasi, kar pozabimo na ves napor.
Seveda pa je vrhunec prihranjen za cilj, kjer nam veselje po uspešno opravljenem izzivu dodatno poveča še pogled na prekrasno okolico z Julijci, s Triglavom, Karavankami in kamniškimi gorami.
Pridružite se nam tudi v letu 2019. Dopustite, da vam tek omogoči poseben športno doživetje in uvod v poletje.

Železniki – Ratitovec
- uporaba nedovoljene opreme (palice, vrvi …)

Dolžina in višinska razlika:

10,8 km/1184 m

Čas štarta:

Železniki: 9.30

Proga:

Pretežno poteka po gozdnih poteh in planinski stezi. Podrobnejša predstavitev v zavihku PROGA.

spletna prijava do 22. 5. 2019
18 EUR
25 EUR
Štartnina vključuje: medalje za prve tri M/Ž v posameznih kategorijah, oskrbo z energijskimi napitki na progi (6 okrepčevalnic) in na cilju, praktično darilo, osebno štartno številko, čaj in sadje na cilju, prevoz nujne osebne opreme na cilj, topli obrok (3 različne jedi), prevoz tekmovalcev in tekmovalk na štart na Prtovču ter po zaključku teka s Prtovča na prireditveni prostor v Železnikih, možnost tuširanja (športna dvorana), zdravniško službo, brezplačno parkirišče v Železnikih, posredovanje pri nastanitvi.

KATEGORIJE LETO ROJSTVA
Z5/M5 članice/člani 1980–1999
Z6/M6 mlajše veteranke/mlajši veterani 1970–1979
Z7/M7 veteranke/veterani 1960–1969
Z8/M8 starejše veteranke/starejši veterani 1959 in starejše/starejši

Štartne številke:

Štartno številko je potrebno namestiti na prsi. Prepovedano jo je prepogibati, rezati ali prekrivati na kakršen koli način.

Razglasitev rezultatov:

Razglasitev rezultatov se bo pričela ob 12.45 na prireditvenem prostoru pri športni dvorani Železniki.
V primeru slabega vremena bo razglasitev rezultatov v športni dvorani Železniki.

Nagrade:

Prvi trije v vsaki posamezni kategoriji prejmejo medalje.
Denarne in praktične nagrade moški absolutno, ženske absolutno:
Mesto 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.
Moški 200 € 150 € 120 € 90 € 70 € 50 € Praktična nagrada Praktična nagrada Praktična nagrada Praktična nagrada
Ženske 200 € 150 € 120 € 90 € Praktična nagrada Praktična nagrada / / / /
Objavljene vrednosti za denarne nagrade so bruto zneski
Denarna nagrada za rekord proge:
Moški:
100 EUR
Rekord:
1h 02' 22˝ CVET Miran, SLO, 2018
Proga je bila v letu 2018 spremenjena.
Ženske kategorije tečejo v letošnjem letu prvič na tej razdalji – progi, zato se nagrada za rekord proge letos ne podeljuje.
ŽREBANJE PRAKTIČNIH NAGRAD MED VSE UDELEŽENCE TEKA
RATITOVEC PANORAMSKI TEK v letošnjem letu šteje za DP mladink/mladincev v gorskih tekih ter pokal Slovenije v gorskih tekih za omenjeni kategoriji!
Tek šteje tudi kot izbirna tekma za nastop reprezentance Slovenije na EP v gorskem teku za mladinke/mladince.
Gorsko tekaški izziv, ki vas bo navdušil!
Štart teka je postavljen na rob naselja Prtovč, tik ob majhni vaški cerkvi. Najprej tečete skozi naselje med lično urejenimi vaškimi hišami. Nadaljujete po gozdni poti v zavetju gozda, ki vam bo zagotavljal prijeten hlad v morebitni poletni vročini. V zadnjem delu, nad gozdno mejo, ste na klasični planinski poti. Tu se vam odpre prekrasen razgled na sosednje hribe, ob poti vas spodbujajo in pozdravljajo gledalci in pohodniki. Ko se po travnatem pobočju približujete cilju, postane vzdušje še živahnejše. Še nekaj metrov in že ste na cilju, ponosni, da ste uspeli! Ob prekrasni gorski kulisi Julijcev, Karavank in kamniških gora pa se hitro pozabi na napor in prelit znoj.

Prtovč – Ratitovec
- uporaba nedovoljene opreme (palice, vrvi …)

Dolžina in višinska razlika:

4 km/630 m

Čas štarta:

Prtovč: 9:30
Pazite na uro odhoda avtobusa na štart teka. Če se boste tja odpravili s svojimi vozili, bodite pravočasni. Za vožnjo do Prtovča boste rabili ca. 15 min. Število parkirnih mest na Prtovču je omejeno!

Štartnina:

spletna prijava do 22. 5. 2019:
18 EUR
25 EUR
Štartnina vključuje: medalje za prve tri M/Ž v posameznih kategorijah, oskrbo z energijskimi napitki na progi (2 okrepčevalnici) in na cilju, čaj in sadje na cilju, praktično darilo, osebno štartno številko, prevoz nujne osebne opreme na cilj, prevoz osebne opreme tekačev s štarta na Prtovču nazaj v Železnike, topli obrok (3 različne jedi), prevoz tekmovalcev in tekmovalk na štart na Prtovču ter po zaključku teka s Prtovča na prireditveni prostor v Železnikih, možnost tuširanja (športna dvorana), zdravniško službo, brezplačno parkirišče v Železnikih, posredovanje pri nastanitvi.

KATEGORIJE LETO ROJSTVA
Z4/M4 mladinke/mladinci 2000–2003
Z9/M9 članice/člani 1970–1999
Z10/M10 veteranke/veterani 1969 in starejše/starejši

Razglasitev rezultatov:

Razglasitev rezultatov se bo pričela ob 12:45 na prireditvenem prostoru pri športni dvorani Železniki.

Nagrade:

Prvi trije v vsaki posamezni kategoriji prejmejo medalje.
Praktične nagrade za prve tri v mladinskih kategorijah.
ŽREBANJE PRAKTIČNIH NAGRAD MED VSE UDELEŽENCE TEKA
Otroški teki v letošnjem letu štejejo za pokal Slovenije v gorskih tekih.
Teki nudijo otrokom prijetno gorsko-tekaško izkušnjo. Na krožni progi vas čakajo hitri ravninski deli, strmi vzponi in spusti. Štart in cilj teka se nahajata v središču Železnikov, zato na prizorišču ne manjka navijačev. A kljub temu večina proge poteka v naravi, po gozdnih in travniških poteh.

Železniki/Na Kresu, krožna proga

Proga:

Pretežno poteka po gozdnih poteh po pobočju Kresa. Podrobnejša predstavitev v zavihku PROGA.

Štartnina:

spletna prijava do 22. 5. 2019:
5 EUR
5 EUR
Vsa društva, ki v otroških kategorijah prijavijo vsaj osem tekmovalcev, plačajo znižano štartnino 2,5 EUR za osebo. Prijava mora biti skupinska!!
Štartnina vključuje: medalje za prve tri tekmovalke/tekmovalce v kategorijah, oskrbo z vodo in čajem na progi in na cilju, praktično darilo, osebno štartno številko, sadje na cilju, topli obrok (3 različne jedi), možnost tuširanja (športna dvorana), zdravniško službo, brezplačno parkirišče v Železnikih, posredovanje pri nastanitvi.

KATEGORIJE LETO ROJSTVA ČAS ŠTARTA DOLŽINA PROGE VIŠINSKA RAZLIKA
Z3 starejše deklice 2004–2005 10.30 2,7 km 148 m
M3 starejši dečki 2004–2005 10.45 2,7 km 148 m
Z2 deklice 2006–2007 11.00 1,3 km 74 m
M2 dečki 2006–2007 11.15 1,3 km 74 m
Z1 mlajše deklice 2008–2010 11.30 0,7 km 50 m
M1 mlajši dečki 2008–2010 11.40 0,7 km 50 m

Nagrade:

Prvi trije v vsaki posamezni kategoriji prejmejo medalje in praktične nagrade.
Pokali za prve tri ekipe v otroških kategorijah.

MEDVEDKOV TEK Z DOMNOM PREVCEM

V okviru naše prireditve TEK NA RATITOVEC želimo tek približati tudi najmlajšim. Cilj je predvsem vzbuditi otrokom veselje do športa in gibanja. V ta namen letos prvič organiziramo v soboto, 1. junija, MEDVEDKOV TEK. Na teku bodo lahko tekli otroci letnika 2010 do 2013. Tek ni tekmovalen. Vsak, ki pride do cilja, je zmagovalec in prejme spominsko medaljo.
In kaj bo posebnost tega teka?
Z vami bo tekel DOMEN PREVC, vrhunski smučarski skakalec.
Kaj meniš, kdo je hitrejši, ti ali on? Ob koncu teka ti bo podelil medaljo za uspešno prestano preizkušnjo!
Štart teka bo ob 17.00 v naselju Na Kresu (pri transformatorski postaji). Proga poteka v smeri Dašnice, v spodnjo Dašnico, nato preko mostička do atletske steze, kjer bo cilj teka. Dolžina proge je 500 m.
V mlajši skupini ima otrok lahko spremljevalca (eden od staršev, starejši bratec ali sestrica …). Tudi v starejši skupini to ne bo moteče. Medvedka tudi ne bo motilo, če bo tekel kak otrok leto mlajši ali starejši.
PRIJAVNINE NI!

Program prireditve